tisdag 16 april 2013

Hallongömmor

HALLONGÖMMOR

Små bärbakelser med en krämig fyllning. Bakelserna kan även fyllas med blåbär, skivade jordgubbar eller skivor av konserverade aprikoser eller persikor. Goda som efterrätt eller till en kopp kaffe.

10 - 12 st

Pajdeg:
3 - 3½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ dl socker
150 g margarin eller smör
1 ägg

Fyllning:
½ l färska eller 200 g djupfrysta hallon
2 dl crème fraîche
100 g grovt riven mandelmassa
½ msk vaniljsocker
2 ägg

Tillbehör:
bär och vispad grädde


Denna deg kan blandas för hand eller i matberedare.

För hand:
Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smula sönder margarinet i blandningen, tillsätt söndervispat ägg och blanda snabbt till en deg. Tillsätt mer mjöl om degen blir för lös.

I matberedare:
Dela kylskåpskallt margarin i bitar. Lägg ned alla ingredienserna i blandarskålen och kör ca 30 sekunder. Låt degen vila i kylen minst 30 minuter innan den kavlas.

Tryck ut degen med mjölade tummar i små aluminiumformar eller veckade kakformar. Nagga botten och ställ formarna på en plåt i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda formarna ca 5 minuter i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175 grader.

Fördela hallonen i botten på formarna. Blanda crème fraîche med riven mandelmassa, vaniljsocker och ägg. Rör till en jämn smet och häll den över hallonen. Grädda bakelserna i mitten av ugnen 10 - 15 minuter. Låt bakelserna kallna innan de serveras.

Bjud gärna litet extra bär och en klick vispad grädde till bakelserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar