torsdag 11 april 2013

Knastrig äppelkaka

KNASTRIG ÄPPELKAKA

Under ett knastrigt täcke av krossade cornflakes ligger äppelklyftorna tätt, tätt på en sockerkaksbotten med smak av citron. Servera kakan ljummen med vaniljglass eller vispad grädde.

8 - 10 bitar

100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk rivet skal av citron

Fyllning och garnering:
ca 2 - 3 äpplen (300 g)
50 g margarin eller smör
1½ msk socker
3 msk grädde
ca 50 g cornflakes


Rör matfett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt mellan varje. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ned det tillsammans med rivet citronskal. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Skala, kärna ur och skär äpplena i fina klyftor. Lägg dem tätt över hela kakan. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Lägg matfettet till garneringen i en kastrull tillsammans med socker och grädde. Koka upp under omrörning. Blanda ned cornflakes. Fördela massan över äpplena i formen och fortsätt grädda ca 15 minuter.

Servera äppelkakan avsvalnad med vaniljglass eller vispad grädde.

Du kan fylla kakan med päron eller torkade aprikoser. Du kan också byta halva mängden cornflakes mot hackade nötter eller mandelspån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar