fredag 25 augusti 2023

Fylld lingonkaka

FYLLD LINGONKAKA

24 rutor

Botten:
1 dl socker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
4½ dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 kr msalt
1½ dl standardmjölk

Fyllning:
200 g färskost
75 g rumsvarmt smör
rivet skal av 1 citron
4 - 5 dl färska eller frysta lingon
1 tsk malen kanel
1 dl råsocker


Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker poröst i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör mellan varje ägg. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Sikta ned mjölblandningen och mjölken växelvis i äggsmeten och rör om. Bred ut smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper.

Fyllning:
Blanda färskost, smör och citronskal. Bred ut fyllningen på kakan. Se till att spara en liten degkant runt om. Strö först över lingon ohc kanel och sist råsocker. Grädda kakan strax under ugnens mitt ca 45 minuter. Ta ut och svalna.

Garnering:
Dela kakan i rutor. Toppa med lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar