torsdag 31 augusti 2023

Blåbärsripplad vaniljkaka

BLÅBÄRSRIPPLAD VANILJKAKA

Som tigerkaka fast med blåbär.

10 bitar

100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
3 ägg
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
2 dl blåbär, frysta eller färska
0

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer 1½ liter. 

Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt efter varje. Vispa ned mjölken. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver och vänd ned i smeten. Lägg 1/3 av smeten i en annan bunke tillsammans med blåbär, färska eller halvtinade. Vispa till en blå smet, låt gärna en del av blåbären förbli hela.

Varva vaniljsmet och blåbärssmet i formen. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills kakan fått fin färg och är genomgräddad. Låt vila i formen ca 10 minuter innan den vänds upp på galler och får svalna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar