söndag 29 mars 2020

Vetekrans med valnötter

VETEKRANS MED VALNÖTTER

3 kransar

50 g jäst
3 dl mjölk
2 ägg
125 g smör, rumsvarmt
½ dl socker
½ tsk salt
ca 9 dl vetemjöl

Fyllning:
125 g smör, rumstempererat
1½ dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
100 g valnötter

Pensling:
ägg
rörsocker

Glasyr:
2 dl florsocker
2 msk vatten

.-
Smula ned jästen i en degskål. Värm mjölken till 37° och häll över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, rumsvarmt smör, socker, salt och mjöl. Arbeta degen väl i maskin tills den är smidig. Låt jäsa övertäckt 45 minuter.

Fyllning:
Rör ihop rumsvarmt smör, muscovadosocker, vaniljsocker och hackade valnötter. Ta upp degen och dela den i tre bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, 40 x 25 cm. Bred på fyllning och rulla ihop från långsidan. Forma rullen till en krans. Nyp ihop ändarna och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Klipp sneda jack och lägg snibbarna växelvis åt vänster och åt höger. Tryck till lätt med handen så inte snibbarna sticker ut. Låt jäsa övertäckt 30 minuter och sätt ugnen på 200°.

Pensla kransarna med uppvispat ägg och strö på rörsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 25 minuter. 

Glasyr:
Blanda florsocker och vatten och glasera kransarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar