söndag 29 mars 2020

Födelsedagsflätor

FÖDELSEDAGSFLÄTOR

4 flätor

5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör, rumstempererat
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
14 dl Vetemjöl Special

Kanelfyllning:
200 g smör, rumstempererat
2 dl socker
3 msk kanel

Garnering:
1 ägg till pensling
pärlsocker


Värm mjölken till 37°. Smula ned jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i klickar, socker, salt och kardemumma. Tillsätt mjölet (spara ca ½ dl till utbakningen) och arbeta degen väl tills den är smidig, ca 10 minuter. Pudra över lite vetemjöl och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Kanelfyllning:
Rör ihop smör, socker och kanel i en skål.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 4 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till 30 x 40 cm. Bred på fyllning. Vik därefter degen på längdsidan till 15 x 40 cm. Skär varje bit i tre långa längder. Tvinna längderna och fläta dem sedan till en jämn fläta. Vik in ändarna under flätan. Upprepa med resterande degplattor.

Lägg de fyra flätorna på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 175°. Pensla de färdigjästa flätorna med ägg och strö på pärlsocker. Grädda båda plåtarna samtidigt tills de känns genomgräddade och fått fin färg, 20 - 25 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar