söndag 29 mars 2020

Lyxrutor med vit chokladglasyr

LYXRUTOR MED VIT CHOKLADGLASYR

Ca 42 st

1 dl vatten
1 dl kakao
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
250 g smör, rumstempererat
4 dl socker
5 ägg
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Glasyr:
1½ dl vispgrädde
400 g vit choklad, hackad
ca 1½ dl kokosflingor


Sätt ugnen på 200°.

Koka upp vatten och kakao i en kastrull under omrörning tills det blir en tjock kräm. Låt svalna. 

Hacka mörk och ljus choklad. Smält chokladen tillsammans över vattenbad. Vispa smör och socker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned detta i smeten omväxlande med kakaoblandningen. Vänd ned den smälta chokladen.

Bred ut smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen 20 minuter. Låt kakan svalna.

Glasyr:
Koka upp grädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör i hackad choklad. Rör om tills chokladen smält. Låt glasyren svalna och tjockna lite, bred den sedan över kakan. Strö över kokosflingor och låt stelna. Skär kakan i rutor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar