torsdag 7 november 2013

Krämig äppelkaka med kokostopping

KRÄMFYLLD ÄPPELKAKA MED KOKOSTOPPING

Läckraste äppelkakan är fylld med vaniljkräm och toppas med en ljuvlig kokossmet. Äpplena kan bytas ut mot päron.

1 kaka, ca 8 personer

Mördegsbotten:
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
½ dl socker
1 äggula

Fyllning:
4 dl crème fraîche
3 ägg
3/4 dl socker
finrivet skal av ½ citron
1½ tsk vaniljsocker
4 syrliga äpplen

Kokostopping:
2 dl kokosflingor
½ dl socker
1 ägg


Börja med att snabbt hacka samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen i en rund pajform som mäter ca 24 cm i diameter med löstagbar botten. Degen bör gå ca 4 cm upp på kanten. Ställ formen kallt att vila ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen ca 12 minuter. Sänk sedan ugnsvärmen till 175°.

Rör samman crème fraîche, ägg, socker, citronskal och vaniljsocker. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär snitt i den kupiga sidan av äppelhalvorna, men inte helt igenom. Lägg ned äppelhalvorna med den kupiga sidan upp och häll fyllningen runt dessa. Ställ in pajen i nedre delen av ugnen och grädda kakan ca 40 minuter.

Medan pajen gräddas görs toppingen. Blanda samman samtliga ingredienser i en kastrull. Värm upp under omrörning. Låt därefter massan sjuda försiktigt ett par minuter på svag värme under omrörning tills smeten blir blank och litet seg. Ta kastrullen från värmen.

Ta ut kakan då fyllningen näst intill stannat, men fortfarande är litet krämig i mitten. Höj ugnsvärmen till 200°.

Klicka kokossmeten över fyllningen, men låt gärna äpplena vara synliga. Ställ åter in pajen i mitten av ugnen och grädda ca 10 minuter eller tills kokostoppingen fått svagt gyllenbrun färg. Servera gärna vaniljsås eller vaniljglass till pajen.


Från Allers nr 33/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar