torsdag 7 november 2013

Mandelpaj med apelsin

MANDELPAJ MED APELSIN

Denna bakewell pie är ett klassiskt engelskt bakverk som serveras till afternoon tea eller som dessert.

6 personer

Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 msk socker
1 - 2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 ägg
100 g rumsvarmt smör
100 g mandelmjöl, t ex från Risenta
drygt 1 dl farin strö
rivet skal av 1 apelsin
4 - 5 msk apelsinmarmelad
½ dl mandelspån

Servering:
florsocker
grädde
ev färska bär


Sätt ugnen på 200°.

Pajdeg:
Lägg smör, mjöl och socker i en matberedare och mixa smuligt. Droppa över vattnet och mixa till en deg. Klä en pajform, ca 23 cm i diameter, med degen, jämna till kanterna och nagga botten. Ställ formen i frysen.

Fyllning:
Mixa ägg, smör, mandelmjöl, farin och apelsinskal till en jämn massa i matberedaren. Bred ut marmeladen i botten på det kylda pajskalet. Klicka över mandelsmeten och bred ut den jämnt i formen. Baksidan på en vattensköljd metallsked är ett bra redskap till detta.

Grädda pajen 15 minuter. Strö över mandelspån och grädda ytterligare 5 minuter. Låt pajen svalna något och pudra över florsocker. Servera ljummen med en klick vispad grädde och gärna färska bär.


Från Allers nr 43/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar