torsdag 7 november 2013

Krämig citronpaj

KRÄMIG CITRONPAJ

En härligt krämig citronpaj med fin, syrlig smak blir säkert mångas favorit.

1 paj = ca 12 bitar

Mördeg:
125 g smör eller margarin
½ dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
2 citroner
1 vaniljstång
6 ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde

Garnering:
björnbär
florsocker


Mördeg:
Hacka samman alla ingredienserna till en deg. Tryck ut den jämnt i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Ställ kylskåpskallt att vila minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 12 minuter eller tills det börjar få svagt gyllenbrun färg. Ta ut formen och sänk värmen till 175°.

Fyllning:
Tvätta citronerna väl och finriv det yttersta gula på skalet. Pressa ur saften. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa samman ägg och socker lätt. Tillsätt den ovispade grädden, citronsaft, citronskal och vaniljfrön. Rör om.

Häll fyllningen i pajskalet och ställ in formen i nedre delen av ugnen. Grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, det tar ca 30 minuter. Låt kallna.

Lossa pajen från formen. Toppa med björnbär och sikta över litet florsocker vid servering.


Från Allers nr 42/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar