fredag 8 september 2023

Svartvinbärskolagrottor

SVARTVINBÄRSKOLAGROTTOR

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk sirap
2½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tk bakpulver

Svartvinbärssylt:
ca 400 g svarta vinbär
1 dl vatten
ca 300 g socker (helst syltsocker)
1/3 tsk Atamon för konservering


Lägg vinbären i en kastrull tillsammans med vatten och låt småputtra tills bären gått sönder. Häll i socker och låt oka ca 5 minuter. Skumma bort ev skum på ytan (det är skräpet so kommer upp i form av skum). Ta kastrullen från plattan och vispa ned Atamonpulvret. Klart att hälla upp på varma burkar. Häll sylt ända upp till kanten på alla burkarna och sätt sedan plastfolie ovanpå. Skruva på locket och vänd burken upp och ned. 

Sätt ugnen på 175 grader och ta fram en bakpappersklädd plåt. Rör ihop smör, socker och sirap först. Tillsätt sedan mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ihop till en deg. Dela degen i jämnstora delar och rulla till bollar. Lägg dem på plåten med mellanrum och gör gropar i varje boll. Fyll på med sylt och sätt in plåten mitt i ugnen för gräddning.

Låt svalna på plåten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar