torsdag 7 september 2023

Festlig äppelpaj med kardemumma

FESTLIG ÄPPELPAJ MED KARDEMUMMA

Mördegsskalet fylls med äpplen och kardemumma. Crème fraîche gör att kakan får en trevlig, sötsyrlig ton.

10 bitar

150 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraîche
1 dl socker
2 ägg
1 äpple
1 msk socker
½ tsk kardemummakärnor


Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör och socker smidigt med elvisp. Vispa i ägget och blanda i mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 10 minuter.

Fyllning:
Vispa ihop crème fraîche, socker och ägg och häll i formen. Kärna ur och dela äpplet i bitar och blanda med socker och stött kardemumma. Strö över smeten och grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter.

Servera gärna med en klick grädde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar