lördag 9 september 2023

Äppelkolakaka med crumble

ÄPPELKOLAKAKA MED CRUMBLE

Kaka:
125 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
2 medelstora ägg
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Fyllning:
3 medelstora äpplen, gärna Aroma
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk malen kanel
1 msk socker
1 dl dulce de leche
en liten skvätt grädde
1 tsk Maldon havssalt

Crumble:
50 g tärnat smör
1 dl vetemjöl
1 msk socker
½ tsk Maldon havssalt


Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakpapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp även smala remsor från överblivet bakpapper och "klistra fast" med en klick smet eller smörj längs kanten, alternativt smörj och bröa kanten.

Rör ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt ett ägg i sänder och rör till en jämn smet. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke. Vänd ned mjölblandningen i smeten och rör den slät. Den blir ganska tjock. 

Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda med citronjuice, kanel och socker. Mät upp dulce de leche i en annan bunke och vispa tillsammans med en liten skvätt grädde och havssalt. Nyp ihop smöret med mjöl, socker och havssalt till en smulig deg.

Bred ut 2/3 av kaksmeten i formen. Ringla över den salta dulce de leche. Bred på resterande smet och tryck ned äppelklyftorna i ett snyggt mönster. Strö eller tryck ut smuldegen över äpplena och ställ in i mitten av ugnen tills kakan är genomgräddad och har fått fin färg, ca 35 minuter. Låt svalna något.

Servera gärna med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar