onsdag 29 januari 2020

Husets mandeltårta

HUSETS MANDELTÅRTA

Ett recept på en god och festlig mandeltårta som passar dig som är van i köket. Du gör den från grunden med bl a mandel, socker och ägg. Fyll tårtan med en utsökt smörkräm och garnera med mandel.

8 portioner

125 g skållad sötmandel, ca 2 dl
ca 1 1/4 dl socker
4 äggvitor

Smörkräm:
4 äggulor
1 dl grädde
ca 1½ dl socker
125 g smör

Garnering:
½ dl rostad, flagad mandel


Sätt ugnen på 175°C.

Mal mandeln i en matberedare eller mixer eller i en mandelkvarn. Blanda med socker. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ned dem i mandelsockret. Forma 2 lika stora bottnar, ca 28 cm i diameter för 8 portioner, på en plåt med lätt smörat bakplåtspapper. Grädda 15 - 20 minuter (grädda bottnarna var för sig om du inte har någon varmluftsugn). Dra bort papperet från bottnarna. Låt dem svalna på galler och stå någon timme så att de torkar något.

Smörkräm:
Blanda samtliga ingredienser till smörkrämen utom smöret i en kastrull. Värm på svag värme under kraftig omrörning. När de första kokbubblorna visar sig, rör i smöret. Låt kallna.

Bred smörkräm på en botten, lägg på den andra och bred smörkräm runt hela tårtan. Rosta den flagade mandeln i en het panna och garnera med den.

Tårtan kan frysas. Tina den i så fall ca 10 minuter före servering. Den kan serveras med glass eller vispad grädde. Hallonsås kan också vara gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar