måndag 3 juni 2019

Rabarbercheesecake med jordgubbar

RABARBERCHEESECAKE MED JORDGUBBAR

Riktigt god cheesecakemed härlig smak av rabarber och jordgubbar. Perfekt att ha redo i frysen!

10 - 12 bitar

Botten:
125 g smör
10 digestivekex
1½ dl hasselnötsmjöl
1 msk socker

Fyllning:
1½ dl mosade jordgubbar
3 - 4 dl rabarber- och jordgubbskompott
(2½ dl + resten till marmorering, se recept nedan)
300 g färskost av Philadelphiatyp
2 dl Kesella 10%
1 dl florsocker
5 gelatinblad
½ msk pressad citronsaft
2 dl vispgrädde

Garnering:
1 - 2 dl rabarber- och jordgubbskompott
150 - 200 g jordgubbar


Sätt ugnen på 175°.

Botten:
Smält smöret. Krossa kexen. Blanda med hasselnötsmjöl och socker. Kör samman i matberedare till en slät, smulig blandning. Rör samman med smöret och tryck ut blandningen i en form, 22 - 24 cm i diameter, med löstagbar botten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Blanda de mosade jordgubbarna med 2½ dl av kompotten, färskost, Kesella och florsocker. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Häll av vattnet från gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull tillsammans med pressad citronsaft. Blanda det smälta gelatinet med ca 1 dl färskostsmet. Rör sedan ned detta i resten av färskostsmeten. Vispa grädden och vänd ned dem. Fördela ca hälften av smeten på bottnen.

Klicka ut litet kompott i smeten och dra runt lite med skaftet på en bordskniv. Häll på resten av smeten och sedan lite kompott igen. Dra runt med knivskaftet. Låt cheesecaken stå i kylen minst 5 timmar, gärna över natten.

Garnera cheesecaken med kompott och delade eller skivade jordgubbar.


RABARBER- OCH JORDGUBBSKOMPOTT

Blanda 600 g skivad rabarber, 600 g skivade jordgubbar och 2 dl socker i en kastrull. Smält ned under försiktig sjudning, rör om litet då och då. Blanda 2 msk potatismjöl och 2 msk kallt vatten. Tillsätt detta i en fin stråle i kastrullen. Ta kastrullen från plattan direkt när det tjocknat till. Låt kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar