måndag 3 juni 2019

Päronsmulpaj

PÄRONSMULPAJ

8 portioner

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl socker

Fyllning:
1 kg päron
2 dl socker
100 g smör

Smuldeg:
50 g smör
1 dl mandelmjöl
1 dl vetemjöl
1 dl rörsocker

Garnering:
florsocker


Pajdeg:
Mixa smör,mjöl, ägg och socker till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Låt stå kallt ca 30 minuter.

Fyllning:
Skala och tärna päronen. Låt socker och smör smälta samman och bli litet brunt i en kastrull. Lägg i päronen och låt dem koka sakta ca 10 minuter. Lägg päronen i pajformen.

Smuldeg:
Nyp samman rumsvarmt smör, mandelmjöl, vetemjöl och rörsocker till en smuldeg och strö den över päronen i formen.

Tillaga i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna. Pudra ev med florsocker.

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar