söndag 24 juli 2016

Mjuka rutor med rabarbermaräng

MJUKA RUTOR MED RABARBERMARÄNG

Här finns rabarber i både kaka och maräng. Underbara sommarsmaker!

1 kaka, ca 20 bitar

5 dl rabarber i mindre bitar
1 dl florsocker
100 g smör eller margarin
3 ägg
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk färskpressad citronsaft

Maräng:
3 äggvitor
1½ dl socker
reducerad rabarbersaft


Lägg rabarberbitarna i en bunke. Tillsätt florsockret och rör om så att alla bitarna blir jämnt sockrade. Låt dra ca 1 timme och rör om då och då. Häll upp rabarberbitarna i en sil att rinna av i en kastrull. Koka och reducera saften tills det återstår ca ½ dl.

Sätt ugnen på 175°. Smörj en mindre långpanna, ca 22 x 32 cm, med matfett eller klä den med bakpapper.

Smält matfettet och ställ det åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Spara 2 msk av mjölet till rabarberbitarna och sikta ned resterande ihop med bakpulvret i äggsmeten. Tillsätt citronsaft och det ljumma matfettet. Rör varsamt smeten slät. Bred ut den jämnt i långpannan. Blanda det sparade vetemjölet med rabarberbitarna så att de blir jämnt mjölade runt om. Strö ut dem över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills kakan känns torr med provsticka. Låt kallna i formen.

Maräng: Mät upp äggvitor och socker i en absolut ren bunke. Sjud upp vatten i en kastrull och placera bunken över vattenbadet. Vispa marängsmeten med ren visp ca 15 minuter eller tills den är blank, seg och styv. Ta bunken från vattenbadet och vänd ned den resterande rabarbersaften.

Lyft upp kakan ur formen. Fyll marängsmeten i en spritspåse med krusig tyll och spritsa ut massan jämnt på kakan. Bränn av ytan med en brännare till svagt gyllenbrun färg. Skär upp kakan i bitar och servera.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar