söndag 24 juli 2016

Mjuk rabarberkaka med vit choklad

MJUK RABARBERKAKA MED VIT CHOKLAD

Vit choklad och rabarber är en lyckad kombination - här som topping på en mjuk sockerkaka.

1 kaka, ca 12 bitar

150 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
3½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
5 dl rabarber i mindre bitar
2 tsk potatismjöl

Strössel:
50 g smör eller margarin
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
75 g vit choklad


Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.

Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna. Tillsätt ägg och socker i det ljumma matfettet och rör om. Tillsätt vetemjöl och bakpulver och rör åter smeten slät. Bred ut den jämnt i formen.

Skölj rabarbern, skär den i sockerbitsstora bitar och blanda sedan med potatismjölet. Strö rabarberbitarna över kaksmeten.

Strössel: Hacka snabbt samman matfett, socker, vaniljsocker och vetemjöl och strö smulorna över kakan.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills den nätt och jämnt är färdig. Hacka den vita chokladen grovt och strö den över. Grädda kakan ytterligare ca 5 minuter eller tills chokladen börjar få svagt gyllene färg.

Låt den nygräddade kakan svalna i formen innan den lossas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar