fredag 8 maj 2015

Bakad choklad- och kaffecheesecake

BAKAD CHOKLAD- OCH KAFFECHEESECAKE

Mustig och ljuvlig cheesecake med smak av kaffe och choklad. Kan med fördel göras en dag i förväg och sedan förvaras i kylen.

14 bitar

Botten:
200 g digestivekex
75 g smör eller margarin

Fyllning:
8 gelatinblad
400 g naturell cream cheese
2 dl crème fraîche
3 dl socker
4 ägg
100 g mörk choklad

Kaffekola:
2 dl socker
2 dl grädde
½ dl snabbkaffepulver
1 dl mörk sirap
1 msk smör eller margarin

Garnering:
hackad choklad


Sätt ugnen på 140 grader. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Botten:
Kör digestivekexen till fina smulor i en matberedare. Smält matfettet och rör ihop med kexsmulorna. Tryck sedan ut massan i en bakpappersklädd rund form, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten.

Kaffekola:
Lägg alla ingredienserna, utom matfettet, i en tjockbottnad kastrull. Koka ihop under omrörning tills det börjar bli tjockt, ca 15 minuter. Tillsätt matfettet. Kolan ska vara fast, men inte hård.

Rör ihop cream cheese, crème fraîche och socker i en skål för hand till en slät och klumpfri smet. Rör ned äggen och blanda väl. Smält gelatinbladen i en kastrull med litet av vattnet, ca 1 msk, som de blötlagts i. Ta bort från plattan när de smält och tillsätt litet av färskostsmeten. Rör sedan ned det i resten av smeten. På detta sätt undviker du gelatintrådar.

Finhacka chokladen och rör ned den i smeten. Tillsätt sist kaffekolan och häll den i formen. Baka cheesecaken i mitten av en varm ugn, gärna varmluft, ca 1 timme och 20 minuter. Håll uppsikt då alla ugnar fungerar olika. Ett bra tecken på en perfekt bakad cheesecake är när det är litet "gung" i mitten av kakan när man rör på formen.

Låt svalna innan kakan tas ur sin form, så den hinner sätta sig ordentligt. Låt stå i kylen fram till servering. Garnera gärna kakan med litet hackad choklad vid servering.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar