måndag 19 januari 2015

Äppelpaj med kanel och mandelmassa

ÄPPELPAJ MED KANEL OCH MANDELMASSA

En saftig paj med klyftor av äpplen, mandelmassa och kanel är riktigt ljuvlig till dessert.

8 personer

3 saftiga äpplen
saft av ½ citron
5 ägg
2 dl socker
1 dl florsocker
150 g mandelmassa
1 msk kanel
4 dl vetemjöl
75 g smält smör eller margarin
½ dl pärlsocker

Till formen:
1 msk smör eller margarin
½ dl ströbröd

Servering:
grädde, glass eller vaniljsås


Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Häll bort överflödigt ströbröd. Sätt ugnen på 175 grader.

Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en skål med vatten som täcker klyftorna och häll citronsaften över. Vispa ägg med socker och florsocker till ett poröst skum. Blanda ned riven mandelmassa och kanel och blanda väl. Tillsätt vetemjölet och häll smeten i formen. Stick ned äppelklyftorna i smeten och pensla rikligt med det smälta matfettet.

Strö pärlsocker över pajen och grädda i ugnen ca 40 minuter. Låt pajen svalna och servera den ljummen eller kall med glass, lättvispad grädde eller vaniljsås.


Från Allers nr 41/14


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar