söndag 4 augusti 2013

Lyxig kladdkaka med nötter

Det här receptet är taget ur den trivsamma boken "Säsongens bästa bakning" från Milda, som jag fick i brevlådan häromdagen. Ett definitivt måste att pröva!


LYXIG KLADDKAKA MED NÖTTER

10 - 12 bitar

1 msk flytande margarin till formen
1 msk vetemjöl till formen

2 dl hackade nötter, t ex hasselnötter,
pistagenötter, valnötter (kan uteslutas)
225 g mörk choklad, 40% kakaohalt
225 g margarin
eller 2 1/4 dl flytande margarin
4 ägg
2 dl rörsocker eller råsocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Glasyr:
80 g mörk choklad, hackad
2 dl vaniljvisp
saften av ca ½ apelsin


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en rund bakform med löstagbar kant, 26 cm i diameter. Fördela de hackade nötterna i botten.

Smält choklad och margarin i en kastrull på låg värme. Vispa under tiden ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ned den smälta chokladblandningen i äggsmeten och sikta sedan ned mjölblandningen. Rör om väl till en slät smet.

Fyll formen och grädda näst längst ned i ugnen 15 - 18 minuter. Efter 15 minuter är kakan kladdig och efter 18 minuter litet fastare. Låt svalna.

Glasyr:
Smält chokladen till glasyren i vattenbad eller i mikron. Rör samman med vaniljvisp till en slät smet och tillsätt sedan litet färskpressad apelsinsaft. Smaka av till lagom apelsinsmak. Ställ kallt och låt stelna innan du breder ut glasyren över kakan.

Serveringsförslag: Blanda 200 g halvtinade jordgubbar med 2 msk florsocker till en bärsås och servera till kakan tillsammans med vaniljglass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar