söndag 18 augusti 2013

Klockargårdens festkrans

KLOCKARGÅRDENS FESTKRANS

Lätt och enkelt kan man göra en alldeles extra god och fin vetekrans genom att rulla in en saftig mandelmassefyllning i degen och täcka med en dekorativ degkrans. Av den här satsen kan det bli två stora kransar eller en krans och ca 25 bullar.

50 g jäst
200 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1½ dl socker
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 - 300 g färdig mandelmassa
100 g smör eller margarin


Gör degen på vanligt sätt och låt den jäsa i bunken. Rör samman mandelmassan med smöret (det går lättast om mandelmassan är rumsvarm). Dela degen i 2 delar. Varje del är lagom till en krans eller ca 25 bullar.

Arbeta en del i taget smidig på bakbordet och skär sedan av ungefär 1/5 av degen och lägg åt sidan. Resten av degen kavlas ut till en fyrkant, ca 25 x 50 cm. Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop degen på längden. Lägg rullen som en krans med skarven ned på smord plåt.

Degbiten som sparats rullas nu till en 50 cm lång längd, som läggs ovanpå den fyllda kransen. Klipp flikar i den ofyllda längden och vik dem åt olika håll. På detta sätt stannar fyllningen kvar i brödet samtidigt som man får en dekorativ krans. Låt brödet jäsa. Pensla med ägg och strö pärlsocker och mandel över.

Grädda i 200 grader ca 20 minuter. Bullar gräddas i 225 - 250 grader ca 8 minuter.


Ur Husmoderns Köksalmanack 1978

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar