torsdag 22 augusti 2013

Enkel äppelsockerkaka

ENKEL ÄPPELSOCKERKAKA

Den perfekta kakan att baka när det är litet kort om tid. Ibland är det enkla det bästa!

12 bitar

Sockerkakssmet:
100 g smör eller margarin
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
½ tsk kardemummakärnor, malda i mortel
smör och ströbröd till formen

Fyllning:
2 stora eller 3 små äpplen, valfri sort
1 msk smör eller margarin
1 msk socker
½ tsk kanel


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter.

Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora bitar. Stek äppelbitarna lätt i smöret och strö sedan över socker och kanel. Ställ åt sidan och låt svalna.

Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och tillsätt den varma vätskan. Sikta samman de torra ingredienserna, vänd ned dem i bunken och rör om. Rör i äppelbitarna och häll sedan smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen 45 - 50 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad i mitten.

Ta ut kakan och låt den stå ett par minuter i formen. Vänd sedan upp den på ett fat och låt formen sitta kvar tills kakan har svalnat. På så sätt blir den saftigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar