torsdag 18 juli 2013

Kokos- och hallonstubbe

KOKOS- OCH HALLONSTUBBE

För att få en jämn och konditoriproffsig rulle spritsar man ut marängen i täta strängar till en rektangulär botten. Lägg på grädde och hallon och rulla ihop till en ljuvlig marängtårta.

10 bitar

Kokosmarängbotten:
6 äggvitor
1 + 2 dl socker
2½ + 1 dl riven kokos
4 msk potatismjöl

Fyllning:
4 dl vispgrädde
250 g hallon, färska eller frysta


Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram ev frysta hallon.

Rosta 2½ dl av kokosen i en stekpanna under omrörning. Ta från värmen. Vispa äggvitorna med 1 dl socker till en maräng. När marängen är fast och glansig så häll i resten av sockret och vispa ytterligare 2 minuter.

Blanda rostad kokos och potatismjöl. Vänd ned blandningen i marängen. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Spritsa smeten i långa strängar tätt intill varandra. Spritsa så att strängarna går parallellt längs med plåtens långsida. Eller bred ut smeten till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Strö över resten av kokosen.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Marängen ska inte bli för torr. Ta ut plåten och vänd den över bottnen på ett nytt bakplåtspapper. Dra av papperet från bottnen och låt den svalna. Om bottnen känns fuktig kan du grädda den ytterligare 5 minuter liggande upp och ned.

Vispa grädden fast. Bred ut grädden över marängbottnen och sprid ut hallonen. Rulla till en fast rulle med hjälp av papperet. Se till att skarven hamnar nedåt så håller rullen ihop.

Ställ i kylen fram till servering. Servera som hel stubbe eller som bakelser.


Från Buffé nr 4 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar