VETEKAKA MED VANILJ- OCH KOKOSFYLLNING
Len vaniljkräm och kokos blir en riktigt saftig fyllning i våra mumsiga veterutor.
1 kaka, ca 15 bitar
2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
½ dl vit sirap
1 krm salt
1 ägg
50 g rumsvarmt smör eller margarin
ca 5½ dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl vaniljkräm, t ex marsán
50 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl socker
1 dl kokosflingor
Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker
Värm mjölken fingervarm. Smula ned jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt sirap, salt och ägg och klicka ned matfettet. Tillsätt vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät men ganska lös deg.
Häll ut degen i en liten bakpappersklädd långpanna, ca 20 x 30 cm, och "klappa ut" den med vattensköljda händer så att den blir jämntjock. Låt jäsa ca 40 minuter.
Gör vaniljkrämen enligt recept på förpackningen. Rör matfettet smidigt och tillsätt krämen litet i taget under omrörning till slät konsistens. Tillsätt socker och kokos och rör åter krämen slät. Gör små gropar i den halvjästa vetekakan och klicka ut krämen i dessa. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla den färdigjästa kakan med lätt uppvispat ägg och strö över litet pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Skär upp kakan i bitar då den svalnat.
Om du använder kokt vaniljkräm i fyllningen måste den kallna innan smöret tillsätts.
Från Allers nr 40/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar