CITRON- OCH LIMEPAJ MED MARSHMALLOWTÄCKE
Citron- och limepajen har en fantastisk syrlighet, den är krämig och helt enkelt en underbar dessertpaj.
1 paj, ca 8 - 10 personer
Mördeg:
125 g smör eller margarin
½ dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
6 ägg
1½ dl socker
1 citron
2 limefrukter
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
Garnering:
1 dl minimarshmallows
1 dl grovhackad vit choklad
½ dl flagad mandel
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till degen. Tryck ut degen jämnt i en avlång pajform som mäter ca 12 x 35 cm. Ställ formen kylskåpskallt att vila ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen 10 - 12 minuter. Sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.
Rör samman ägg och socker helt lätt. Tvätta citron och lime väl. Finriv det yttersta på skalet och pressa ur saften. Rör ned skal och saft i äggsmeten. Snitta vaniljstången och skrapa ned fröna i blandningen. Rör sist ned den ovispade grädden. Häll fyllningen i det förgräddade skalet och ställ åter in formen i nedre delen av ugnen. Grädda tills fyllningen nästintill stannat, men fortfarande är litet kladdig i mitten.
Ta ut formen och strö över minimarshmallows, finhackad choklad och flagad mandel. Ställ åter in formen i mitten av ugnen och grädda ytterligare ca 5 minuter eller tills garneringen börjat få svagt gyllenbrun färg.
Strö över litet finstrimlat citron- och limeskal före servering.
Från Allers nr 42/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar