MANDELÄPPELKAKA
En ljummen mandeläppelkaka med vaniljglass är mumma för smaklökarna.
1 kaka, ca 10 bitar
Mördeg:
150 g smör eller margarin
½ dl socker
3½ dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
200 g mandelmassa
3 msk calvados
1½ finriven bittermandel
3/4 tsk bakpulver
4 msk potatismjöl
6 äpplen
3 ägg
1 dl socker
Garnering:
½ dl äppelgelé
Servering:
vispgrädde, vaniljsås eller glass
Hacka snabbt samman ingredienserna till mördegen och tryck ut degen i en bakform, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Låt stå kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda mördegsskalet i nedre delen av ugnen ca 8 minuter.
Riv mandelmassan och blanda med calvados, litet i taget, till en slät massa. Tillsätt finriven bittermandel, bakpulver och potatismjöl och rör om. Skala och kärna ur tre äpplen, riv dem grovt och vänd ned dem i mandelsmeten.
Dela äggen och vispa äggvitorna vita och porösa i en bunke. Vispa äggulor och socker ljust i en annan bunke. Vänd först ned äggulevispet i mandelsmeten, därefter äggvitorna. Rör varsamt smeten slät. Bred ut jämnt i formen. Skala och kärna ur de sparade äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg i ett vackert mönster ovanpå smeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Ge äppelgelén ett snabbt uppkok och pensla över den nygräddade kakan.
I stället för äppelgelé kan du pensla kakan med aprikosmarmelad. Calvados kan bytas ut mot samma mängd äppeljuice.
Från Allers nr 33/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar