GODA GRÖTBULLAR
De här härliga och nyttiga bullarna blir extra saftiga tack vare havregrynsgröt i degen. Perfekt när du har ett par portioner över sedan frukosten!
9 bullar
25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 tsk salt
1 dl linfrön
8½ dl vetemjöl special
Gröt:
2 dl havregryn
4 dl vatten
Blanda gryn och vatten till gröten och koka den i mikro eller på spisen. Låt gröten kallna helt. (Eller använd färdigkokt gröt, men tänk då på att minska saltet med ca ½ tsk eftersom gröten redan är saltad.)
Lös jästen i vattnet i en bunke. Blanda i gröten och resten av ingredienserna. Arbeta till en jämn, litet klistrig deg som du täcker med plastfolie och låter jäsa 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader.
Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Dela den i 9 delar och forma till släta bullar. Lägg dem efter hand på en bakpappersklädd plåt. Grädda bullarna i ugnen 15 - 20 minuter. Låt dem svalna på plåten utan bakduk. Frys in allt bröd som inte går åt samma dag.
Från Allers nr 44/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar