lördag 4 oktober 2014

Aprikoskakor med citronglasyr

APRIKOSKAKOR MED CITRONGLASYR

32 kakor

150 g mjukt osaltat smör
2 dl finkornigt strösocker
2 msk apelsinmarmelad
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
200 g hackade torkade aprikoser
2 3/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 dl florsocker
2 tsk citronsaft


Lägg bakplåtspapper på två bakplåtar.

Vispa smör och socker vitt och luftigt och tillsätt marmelad, vanilj och aprikoser. Blanda väl. Sikta mjölet och rör ned det i smörblandningen. Stjälp upp blandningen på ett lätt mjölat bakbord och knåda snabbt samman den till en jämn deg. Dela den i två bitar och rulla in dem i bakplåtspapper till två rullar, som är 21 cm långa och 4½ cm tjocka. Låt rullarna ligga i kylen 15 minuter. De ska kännas fasta.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta bort papperet kring rullarna och skär upp dem i 1 cm tjocka, sneda skivor med en sågtandad kniv. Lägg dem väl åtskilda på plåtar. Grädda kakorna 10 - 15 minuter - de ska vara gyllene när de är färdiga. Låt dem svalna på plåtarna minst 5 minuter innan de får kallna helt på ett ugnsgaller.

Lägg florsockret i en liten skål, tillsätt citronsaft och 3 tsk hett vatten och rör till en slät glasyr. Häll glasyren i en liten spritspåse av plast eller papper. Stäng påsen, klipp av spetsen och dekorera kakorna med glasyren.

Kakorna håller sig upp till 5 dagar om de förvaras i en lufttät burk.


Ur boken "Småkakor" från Norstedts förlag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar