JORDGUBBSRIPPLAD CHEESECAKE
Kolasåsen som ringlas över bären gör detta till en av sommarens bästa desserter. (Och jag tycker nog att man kan äta den året om ...)
10 - 12 bitar
Botten:
75 g smör eller margarin
125 g chocolate chip cookies
125 g digestivekex
Fyllning:
½ l jordgubbar
3 ägg
1½ dl socker
200 g krämig färskost
3 dl vispgrädde
Kolasås:
25 g smör
2 msk socker
2 msk sirap
1 dl vispgrädde
Botten:
Smält matfettet och mixa det med kakor och kex i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen kallt.
Fyllning:
Mixa knappt hälften av jordgubbarna till puré. Knäck äggen och skilj gulor och vitor i varsin skål. Vispa gulor och socker pösigt. Tillsätt färskosten och vispa till en slät smet. Vispa grädden i en egen skål. Vispa vitorna till ett riktigt fast skum. Tänk på att visp och skål måste vara helt rena för att äggvitorna ska bli fluffiga.
Rör ned grädden i äggsmeten. Vänd försiktigt ned äggviteskummet. Varva smet och jordgubbspuré i formen. Låt stå i frysen minst 6 timmar, gärna över natten.
Kolasås:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka livligt ca 4 minuter.
Låt cheesecaken tina till lagom konsistens, ca 40 minuter i kylen, och garnera med resten av jordgubbarna. Ringla över litet kolasås och servera resten av såsen bredvid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar