torsdag 16 oktober 2014

Nöttryffelrutor med plommon

NÖTTRYFFELRUTOR MED PLOMMON

Har du ingen matberedare kan du finhacka hälften av nötterna och mandlarna och mala resten i en mandelkvarn.

Ca 20 bitar

150 g hasselnötter
150 g sötmandel
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
5 äggvitor
400 g plommon, ca 8 st

Tryffelgarnering:
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
2 msk smör eller margarin


Sätt ugnen på 175 grader. Klä en bakform, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.

Hacka nötkärnor och mandel mycket fint, helst i matberedare. Blanda ned socker och bakpulver. Vispa upp äggvitorna lätt och tillsätt i de torra ingredienserna. Rör om till en slät smet och bred ut den jämnt i formen.

Kärna ur plommonen och skär dem i mindre bitar. Strö ut bitarna jämnt över kaksmeten och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Ta ut och låt kallna i formen.

Hacka chokladen till tryffeln. Koka upp vispgrädde och smör, ta från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen smält och krämen är blank och slät. Bred ut tryffeln jämnt över den kalla kakan. Ställ svalt en stund så att tryffeln stelnar. Lyft därefter hela kakan ur formen och skär upp i bitar.


Från Allers nr 35/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar