ÄPPELCHEESECAKE MED KRISPIG
KOLATOPPING
1 kaka, ca 10 bitar
150 g mandelskorpor, t ex cantuccini
75 g smör eller margarin
Fyllning:
1 burk kesella, 250 g
1 burk crème fraîche, 200 g
3 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 syrliga äpplen
2 tsk mald kanel
Strössel:
50 g smör eller margarin
½ dl socker
finrivet skal av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
Kolasås:
1½ dl vispgrädde
3 msk socker
3 msk ljus sirap
2 msk smör eller margarin
Sätt ugnen på 200 grader.
Strössel: Hacka snabbt samman alla ingredienserna till en smulig deg och låt vila kylskåpskallt en stund.
Krossa mandelskorporna till fina smulor. Smält matfettet och tillsätt det i smulorna och rör om tills allt blandats väl. Tryck ut smulorna i en rund bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugnen ca 6 minuter.
Fyllning: Blanda kesella och crème fraîche. Tillsätt ägg, socker och vaniljsocker och rör samman till en slät smet. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i en plastpåse. Tillsätt kanel och skaka om lätt så att bitarna blir jämnt kryddade. Häll kesellasmeten i formen och strö över äppelbitarna. Strö sist över den kalla strösseldegen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills fyllningen nätt och jämnt har stannat, ca 30 minuter. Låt därefter kakan kallna i formen.
Kolasås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka såsen under omrörning tills den tjocknar något - det tar 5 - 6 minuter.
Lossa den kalla kakan ur formen och ringla över kolasåsen.
Från Allers nr 44/14
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar