CHOKLADTRYFFELTÅRTA MED VINBÄR
Ca 12 bitar
Botten:
400 g mandelmassa
100 g mörk choklad
1 msk kakao
1 ägg
2 äggvitor
Mjölkchokladtryffel:
300 g mjölkchoklad av god kvalitet
200 g mörk choklad av god kvalitet
3 dl vispgrädde
½ dl svart vinbärs- eller hallonlikör
Garnering:
bär
ätliga blommor, t ex krasse
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i dimaeter. Spänn fast kanten runt papperet. Riv mandelmassa och choklad fint i en matberedare. Lägg blandningen i en bunke och rör ned kakao, ägg och äggvitor. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 15 minuter. Låt kallna helt. Lossa kakan från formen och ta bort bakplåtspapperet. Vänd sedan upp kakan i formen igen.
Bryt chokladen till tryffeln i bitar. Koka upp grädden. Dra kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör till en jämn, slät smet. Värm den på svag värme på spisen om chokladen inte smälter. Rör i likör. Häll smeten över kakbotten i formen och ställ den kallt för att stelna minst 5 timmar eller över natten.
Skär längs kanterna med en vass kniv och lossa sedan formen. Garnera med bär och blommor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar