torsdag 30 augusti 2018

Sockerkaka med äpple och mandel

SOCKERKAKA MED ÄPPLE OCH MANDEL

Klassisk äppelkaka som får god smak av mandelmassa. En klick vaniljsås till är helt rätt (och det är alltid rätt med vaniljsås i mitt tycke, även utan kaka!!!).

8 - 10 bitar

125 g smör
100 g mandelmassa
3 ägg
1½ dl socker
1½ dl kesella
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk kanel
2 äpplen
25 g mandelspån
1½ msk pärlsocker


Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret och låt svalna. Riv mandelmassan. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kesella och mandelmassa. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kanel. Vispa ned mjöl och smör.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Kärna ur och skär äpplena i klyftor och stick ned dem i smeten. Strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 45 - 50 minuter. Känn med sticka att kakan är genomgräddad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar