tisdag 3 september 2013

Sagolik moussetårta

SAGOLIK MOUSSETÅRTA

Detta är en god och elegant dessert som blir en perfekt avslutning på en festlig middag.

8 portioner

3 dl smulade grahamskex
½ dl hackade pecannötter
3 msk smält smör eller margarin
3 msk honung
1 dl persikojuice eller apelsinjuice
4 blad gelatin
3 stora, skalade persikor, helst färska
½ dl farin
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk äkta vaniljsocker
2 dl vaniljyoghurt
2 dl keso


Blanda smulor av grahamskex med hackade pecannötter, matfett och honung. Tryck ut degen i botten av en rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Koka upp persiko- eller apelsinjuice i en kastrull och blanda i gelatin. Låt svalna. Skiva persikorna. Koka upp dem med farin och citronsaft och låt sjuda ca 5 minuter eller tills persikorna mjuknat. Rör i vaniljsocker. Lägg hälften av persikorna i en skål och ställ den åt sidan.

Finfördela resten av persikorna i en matberedare eller mixer. Tillsätt yoghurt, keso och gelatinblandningen. Arbeta ihop allt i matberedaren till en krämig smet. Lägg de sparade persikorna på tårtbottnen, häll över yoghurtsmeten och kyl i tre timmar.


Variation:
För ett kalorisnålt alternativ, använd lättyoghurt smaksatt med äkta vanilj eller äkta vaniljsocker.

Tips och råd:
Eftersom degen är smulig är det lättast att använda fingertopparna till att trycka ut den i pajformen. Se till att degen blir jämnt fördelad.

Persikojuice finns i de flesta butiker. Det går även bra att använda ananasjuice eller annan juice med fruktkött.


Från IMP kortserie



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar