lördag 27 juni 2015

Mandelkaka med fläderkräm

MANDELKAKA MED FLÄDERKRÄM

10 - 12 bitar

150 g smör eller margarin
3 ägg
2½ dl socker
1 tsk äkta vaniljsocker
100 g mandelmassa
50 g finhackad mandel
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 - 10 jordgubbar

Till servering:
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraîche
3 msk fläderblomssaft, outspädd
1 dl florsocker
100 g jordgubbar
2 msk rostade mandelspån
1 msk florsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en fyrkantig form som mäter 25 x 25 cm med minst 3 cm hög kant. Häll i mandelspån och skaka runt så att det täcker botten och kanter.

Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Riv mandelmassan grovt och tillsätt den i äggvispet tillsammans med den hackade mandeln. Rör ihop och vänd ned vetemjöl blandat med bakpulver. Häll kaksmeten i formen och lägg i jordgubbar, delade om de är stora. Grädda kakan precis klar i mitten av ugnen ca 15 - 20 minuter och låt den svalna.

Vispa grädden lätt och fluffigt. Rör ned crème fraîche och tillsätt flädersaft och florsocker. Rör samman till en fluffig kräm. Skär större jordgubbar i mindre bitar. Skär kakan i fyrkanter och garnera med kräm och jordgubbar. Avsluta med att strö över rostade mandelspån och pudra över florsocker.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar