JORDGUBBSPAJ MED CITRONKRÄM
Allt det goda samlas i sommarens läckraste paj - jordgubbar, citronkräm och maräng ...
1 paj, ca 8 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
125 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
2 ägg
3 äggulor
finrivet skal av 1 citron
1 dl färskpressad citronsaft
1½ dl socker
150 g smör eller margarin
8 dl färska jordgubbar
Maräng:
3 äggvitor
1½ dl socker
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den jämnt i en pajform som mäter ca 25 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt att vila ca 30 minuter. Gör citronkrämen till fyllningen under tiden.
Citronkräm:
Mät upp ägg, äggulor, citronskal, citronsaft och socker i en kastrull. Värm upp på låg värme under ständig vispning tills krämen tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen - krämen får inte koka. Tillsätt matfettet i små klickar och rör krämen slät mellan varje tillsats. Ställ svalt.
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter eller tills det fått lätt gyllenbrun färg. Ta ut skalet och höj ugnsvärmen till 250 grader.
Maräng:
Mät upp äggvitor och socker i en ren bunke. Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten och vispa smeten tills den är blank och styv.
Bred ut citronkrämen i botten av pajskalet. Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem i bitar och lägg dem ovanpå citronkrämen. Klicka över marängsmeten så att den täcker bären. Ställ in formen i mitten av den heta ugnen och grädda 2 - 3 minuter eller tills marängen fått lätt gyllenbrun färg. Servera.
Allt det goda samlas i sommarens läckraste paj - jordgubbar, citronkräm och maräng ...
1 paj, ca 8 personer
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker
125 g smör eller margarin
1 äggula
Fyllning:
2 ägg
3 äggulor
finrivet skal av 1 citron
1 dl färskpressad citronsaft
1½ dl socker
150 g smör eller margarin
8 dl färska jordgubbar
Maräng:
3 äggvitor
1½ dl socker
Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka snabbt samman alla ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den jämnt i en pajform som mäter ca 25 cm i diameter. Låt stå kylskåpskallt att vila ca 30 minuter. Gör citronkrämen till fyllningen under tiden.
Citronkräm:
Mät upp ägg, äggulor, citronskal, citronsaft och socker i en kastrull. Värm upp på låg värme under ständig vispning tills krämen tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen - krämen får inte koka. Tillsätt matfettet i små klickar och rör krämen slät mellan varje tillsats. Ställ svalt.
Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen 12 - 15 minuter eller tills det fått lätt gyllenbrun färg. Ta ut skalet och höj ugnsvärmen till 250 grader.
Maräng:
Mät upp äggvitor och socker i en ren bunke. Ställ bunken i en kastrull med sjudande vatten och vispa smeten tills den är blank och styv.
Bred ut citronkrämen i botten av pajskalet. Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem i bitar och lägg dem ovanpå citronkrämen. Klicka över marängsmeten så att den täcker bären. Ställ in formen i mitten av den heta ugnen och grädda 2 - 3 minuter eller tills marängen fått lätt gyllenbrun färg. Servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar