LJUVLIGA JORDGUBBSRUTOR
Vetedeg med jordgubbar och smultäcke - så fantastiskt gott! Skär upp i rutor och servera med vispad grädde eller vaniljvisp.
Ca 40 - 45 st
7 - 8 dl vetemjöl
125 g kallt smör eller margarin
½ dl socker
rivet skal av ½ citron
50 g jäst
2½ dl standardmjölk
Fyllning:
450 - 500 g jordgubbar
1 msk socker
4 dl vetemjöl
1½ dl socker
3 tsk vaniljsocker
200 g kylskåpskallt smör eller margarin
Sätt ugnen på 225°.
Häll 7 dl vetemjöl i en rymlig bunke och smula ned matfettet i mjölet. Smula sönder blandningen med händerna. Tillsätt socker och rivet citronskal. Smula ned jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37° och lös upp jästen i litet av degspadet. Tillsätt resterande spad. Häll jästblandningen i mjölet och arbeta samman till en lös deg. Tillsätt ev mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 30 minuter. Ta upp den och kavla ut den till knappt 30 x 40 cm. Lägg den i bakpappersklädd långpanna och låt degplattan jäsa övertäckt ca 15 minuter.
Fyllning:
Skiva eller dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda med potatismjöl och socker. Fördela jordgubbarna över degplattan. Blanda resten av ingredienserna till en smulig massa och strö smulorna över jordgubbarna. Låt jäsa 20 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, ta ut och låt svalna.
Pudra florsocker över och skär upp i rutor.
Vetedeg med jordgubbar och smultäcke - så fantastiskt gott! Skär upp i rutor och servera med vispad grädde eller vaniljvisp.
Ca 40 - 45 st
7 - 8 dl vetemjöl
125 g kallt smör eller margarin
½ dl socker
rivet skal av ½ citron
50 g jäst
2½ dl standardmjölk
Fyllning:
450 - 500 g jordgubbar
1 msk socker
4 dl vetemjöl
1½ dl socker
3 tsk vaniljsocker
200 g kylskåpskallt smör eller margarin
Sätt ugnen på 225°.
Häll 7 dl vetemjöl i en rymlig bunke och smula ned matfettet i mjölet. Smula sönder blandningen med händerna. Tillsätt socker och rivet citronskal. Smula ned jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37° och lös upp jästen i litet av degspadet. Tillsätt resterande spad. Häll jästblandningen i mjölet och arbeta samman till en lös deg. Tillsätt ev mer mjöl.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats ca 30 minuter. Ta upp den och kavla ut den till knappt 30 x 40 cm. Lägg den i bakpappersklädd långpanna och låt degplattan jäsa övertäckt ca 15 minuter.
Fyllning:
Skiva eller dela jordgubbarna i mindre bitar. Blanda med potatismjöl och socker. Fördela jordgubbarna över degplattan. Blanda resten av ingredienserna till en smulig massa och strö smulorna över jordgubbarna. Låt jäsa 20 minuter. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter, ta ut och låt svalna.
Pudra florsocker över och skär upp i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar