JORDGUBBSMOUSSETÅRTA
En smarrig tårta med len jordgubbsmousse som går att förbereda i god tid före kalaset.
1 tårta, 8 bitar
Botten:
300 g mandelmassa
3 äggvitor
Fyllning:
5 gelatinblad
5 dl färska jordgubbar
rivet skal av 1 lime
2 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 dl kesella, 10%
Garnering:
1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten:
Riv mandelmassan och blanda den med de lätt uppvispade äggvitorna. Lägg bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen. Grädda längst ned i ugnen ca 30 minuter. Lossa bottnen från bakpapperet och låt den kallna.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter. Krama ur dem och smält dem försiktigt i en kastrull. Låt dem svalna. Mixa jordgubbarna med limeskal och florsocker. Rör ned gelatinlösningen i bärsåsen.
Vispa grädden till hårt skum och vänd ned den i bärsåsen. Vänd i kesellan och blanda noga men försiktigt.
Diska formen som bottnen gräddats i. Klä hela formen med plastfolie. Lägg tillbaka bottnen på plastfolien i formen, häll moussen på bottnen och ställ tårtan kallt ett par timmar. Lossa hela tårtan från formen och lägg den på serveringsfat. Garnera tårtan med jordgubbar och ev smultron.
En smarrig tårta med len jordgubbsmousse som går att förbereda i god tid före kalaset.
1 tårta, 8 bitar
Botten:
300 g mandelmassa
3 äggvitor
Fyllning:
5 gelatinblad
5 dl färska jordgubbar
rivet skal av 1 lime
2 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 dl kesella, 10%
Garnering:
1 l jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten:
Riv mandelmassan och blanda den med de lätt uppvispade äggvitorna. Lägg bakpapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bred ut smeten i formen. Grädda längst ned i ugnen ca 30 minuter. Lossa bottnen från bakpapperet och låt den kallna.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 10 minuter. Krama ur dem och smält dem försiktigt i en kastrull. Låt dem svalna. Mixa jordgubbarna med limeskal och florsocker. Rör ned gelatinlösningen i bärsåsen.
Vispa grädden till hårt skum och vänd ned den i bärsåsen. Vänd i kesellan och blanda noga men försiktigt.
Diska formen som bottnen gräddats i. Klä hela formen med plastfolie. Lägg tillbaka bottnen på plastfolien i formen, häll moussen på bottnen och ställ tårtan kallt ett par timmar. Lossa hela tårtan från formen och lägg den på serveringsfat. Garnera tårtan med jordgubbar och ev smultron.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar