lördag 25 maj 2013

Wieneräppellängder

WIENERÄPPELLÄNGDER

2 längder

50 g jäst
1 dl kall mjölk
150 g kylskåpskallt margarin eller smör
3 ägg
2 msk socker
ca 7 dl vetemjöl
1 ägg till pensling

Fyllning:
75 g smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk malen kanel
2 syrliga äpplen

Glasyr:
1 dl florsocker
2 tsk vatten


Smula ned jästen i en degbunke och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ned matfettet och tillsätt äggen och sockret. Blanda sist ned vetemjölet och arbeta samman till en slät deg. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora degbitar. Kavla ut dem till plåtlånga längder, ca 18 cm breda.

Fyllning:
Blanda ihop matfettet och 3/4 dl av sockret och bred ut längs mitten på längderna. Strö över hälften av kanelen. Rulla in degkanterna mot mitten så att det blir en ca 2 cm stor öppning. Låt längderna jäsa på bakpappersklädd plåt till knappt dubbel storlek, ca 50 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och kärna ur pllena och skär dem i klyftor. Pensla de färdigjästa längderna med lätt uppvispat ägg. Lägg äppelklyftorna mitt på längderna. Blanda ihop den sparade kanelen och sockret och strö det över klyftorna. Grädda längderna i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Blanda florsocker med vatten och ringla glasyren över de avsvalnade längderna. Servera dem nygräddade, då de är mest frasiga.


Ur "Allers Lilla Äppelbok"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar