JORDGUBBSTÅRTA MED MARÄNG
Jordgubbstårtan - vår mest älskade sommartårta till saftkalaset eller namnsdagskaffet i fruntimmersveckan. Här har vi varierat temat genom att täcka tårtan med maräng i stället för med grädde. Ovanpå den guldgräddade marängen lägger vi de granna garneringsbären.
1 tårta
Sockerkaka:
4 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
6 msk kokande mjölk eller vatten
Till formen:
matfett
skorpmjöl eller kokos
Maräng:
3 äggvitor
3/4 dl socker
Fyllning och garnering:
1 l jordgubbar
socker efter smak
Smörj en vid, slät kakform och bröa den eller strö den med kokos.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret samt den varma vätskan. Häll smeten i formen och grädda kakan ca 40 minuter i 180 grader. Värmen kan ev ökas något efter drygt halva tiden.
Rensa jordgubbarna och ta undan de vackraste bären till garnering. Mosa resten med litet socker. Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret och fortsätt vispa några minuter.
Bred bärmoset på den färdiga sockerkakan och täck med fluffig maräng. Sätt in kakan i ugnen och låt marängen få litet färg. Garnera tårtan med de hela jordgubbarna.
Tid för tillagning: Ca 1 1/4 timme, varav
ca 40 minuter i ugnen + 5 - 10 minuter
för marängen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar