KRUSBÄRSPUFFAR MED KARDEMUMMADOFT
En fantastisk förvandling sker med krusbär vid tillagning. Från taggig och ofta riktigt sur till söt, mjuk med en helt speciell frisk smak. De här söta små puffarna kan man äta som de är när de svalnat eller servera som minipajer med vispad grädde eller vaniljglass.
Ca 12 kakor
Deg:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
100 g smör
1 ägg
Krusbärsfyllning:
3 dl krusbär
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kardemumma
1 msk potatismjöl
Garnering:
1 ägg till pensling
50 g mandelspån
florsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Snoppa och halvera bären och blanda med socker, vaniljsocker, kardemumma och potatismjöl.
Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg i matberedare. Kör till en degklump. Du kan naturligtvis även knåda för hand. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsyta tills den är ca 3 mm tjock. Ta ut 12 rundlar med hjälp av mått, 6 - 7 cm i diameter. Ta ut 12 rundlar som är ca 1 cm större än de första.
Lägg de små rundlarna på bakplåtspapper på en plåt. Fördela bären på rundlarna, lägg på de större degbitarna och tryck till runt kanterna. Pensla med det uppvispade ägget och strö över mandelspån.
Grädda kakorna ca 15 minuter, sikta florsocker över och servera med lättvispad grädde.
En fantastisk förvandling sker med krusbär vid tillagning. Från taggig och ofta riktigt sur till söt, mjuk med en helt speciell frisk smak. De här söta små puffarna kan man äta som de är när de svalnat eller servera som minipajer med vispad grädde eller vaniljglass.
Ca 12 kakor
Deg:
3 dl vetemjöl
½ dl socker
100 g smör
1 ägg
Krusbärsfyllning:
3 dl krusbär
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk mald kardemumma
1 msk potatismjöl
Garnering:
1 ägg till pensling
50 g mandelspån
florsocker
Sätt ugnen på 225 grader. Snoppa och halvera bären och blanda med socker, vaniljsocker, kardemumma och potatismjöl.
Blanda samman mjöl, socker, smör och ägg i matberedare. Kör till en degklump. Du kan naturligtvis även knåda för hand. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsyta tills den är ca 3 mm tjock. Ta ut 12 rundlar med hjälp av mått, 6 - 7 cm i diameter. Ta ut 12 rundlar som är ca 1 cm större än de första.
Lägg de små rundlarna på bakplåtspapper på en plåt. Fördela bären på rundlarna, lägg på de större degbitarna och tryck till runt kanterna. Pensla med det uppvispade ägget och strö över mandelspån.
Grädda kakorna ca 15 minuter, sikta florsocker över och servera med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar