KANELSTEKTA ÄPPLEN PÅ MANDELBOTTEN
6 portioner
3 äpplen
½ dl farin
1 tsk malen kanel
smör eller margarin till stekning
Botten:
100 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 ägg
Sås:
200 g urkärnade plommon
eller 100 g katrinplommon
1 dl glykossirap
½ dl florsocker
1 msk smör eller margarin
1½ dl äppeljuice
Garnering:
björnbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten:
Vispa samman mandelmassa och matfett med elvisp. Tillsätt vetemjöl och ägg och blanda väl. Bred ut smeten till en cm-tjock rektangel på ett smörat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Sås:
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och sjud 5 minuter. Mixa och passera genom en sil.
Skala, halvera, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda farin och kanel och doppa klyftorna. Stek dem precis mjuka i matfett i en stekpanna.
Skär ut trekanter av bottnen och lägg på assietter. Fördela äppelklyftorna på trekanterna. Garnera med björnbär och servera såsen till.
Ur "Allers Lilla Äppelbok"
6 portioner
3 äpplen
½ dl farin
1 tsk malen kanel
smör eller margarin till stekning
Botten:
100 g mandelmassa
75 g smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 ägg
Sås:
200 g urkärnade plommon
eller 100 g katrinplommon
1 dl glykossirap
½ dl florsocker
1 msk smör eller margarin
1½ dl äppeljuice
Garnering:
björnbär
Sätt ugnen på 175 grader.
Botten:
Vispa samman mandelmassa och matfett med elvisp. Tillsätt vetemjöl och ägg och blanda väl. Bred ut smeten till en cm-tjock rektangel på ett smörat bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Sås:
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och sjud 5 minuter. Mixa och passera genom en sil.
Skala, halvera, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda farin och kanel och doppa klyftorna. Stek dem precis mjuka i matfett i en stekpanna.
Skär ut trekanter av bottnen och lägg på assietter. Fördela äppelklyftorna på trekanterna. Garnera med björnbär och servera såsen till.
Ur "Allers Lilla Äppelbok"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar