APELSINTOSCA
Det här blir en rejäl sats av läckra toscabitar. Perfekt att ha på lut i frysen när du blir sugen på något sött till kaffet. Bitarna tinar snabbt i rumstemperatur.
Ca 40 bitar
4 ägg
4 dl socker
2 dl mjölk
300 g smält, avsvalnat smör
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
Toscaglasyr:
200 g smör
200 g socker
200 g flagad mandel
3 msk mjölk
4 msk mjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjölk och smör och rör ned mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt sist apelsinskalet.
Klä ugnens långpanna med bakpapper och bred ut kaksmeten i den. Grädda i 20 minuter tills kakan är knappt färdig.
Blanda alla ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull. Låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar något, ca 3 minuter.
Ta ut den knappt färdiggräddade kakan och bred ut glasyren över den. Sätt in kakan igen i övre delen av ugnen och grädda i ytterligare 8 - 10 minuter, tills glasyren fått fin färg. Låt svalna.
Dela kakan i 4 delar på längden och skär ut bitar i sicksack. Riv gärna litet extra apelsinskal över bitarna vid serveringen.
Ur Allers nr 22/13
Det här blir en rejäl sats av läckra toscabitar. Perfekt att ha på lut i frysen när du blir sugen på något sött till kaffet. Bitarna tinar snabbt i rumstemperatur.
Ca 40 bitar
4 ägg
4 dl socker
2 dl mjölk
300 g smält, avsvalnat smör
4 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
rivet skal av 1 apelsin
Toscaglasyr:
200 g smör
200 g socker
200 g flagad mandel
3 msk mjölk
4 msk mjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt mjölk och smör och rör ned mjölet blandat med bakpulvret. Tillsätt sist apelsinskalet.
Klä ugnens långpanna med bakpapper och bred ut kaksmeten i den. Grädda i 20 minuter tills kakan är knappt färdig.
Blanda alla ingredienserna till toscaglasyren i en kastrull. Låt blandningen sjuda under omrörning tills den tjocknar något, ca 3 minuter.
Ta ut den knappt färdiggräddade kakan och bred ut glasyren över den. Sätt in kakan igen i övre delen av ugnen och grädda i ytterligare 8 - 10 minuter, tills glasyren fått fin färg. Låt svalna.
Dela kakan i 4 delar på längden och skär ut bitar i sicksack. Riv gärna litet extra apelsinskal över bitarna vid serveringen.
Ur Allers nr 22/13
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar