ÄPPEL- OCH LINGONPAJ MED PEPPARKAKSKRISP
Smulreceptet är väl tilltaget och räcker till minst två desserter.
1 paj, ca 6 portioner
4 syrliga äpplen
25 g smör eller margarin
3/4 dl rörsocker strö
2 dl lingon
Pepparkakskrisp:
125 g smör eller margarin
½ dl socker
½ dl brun farin strö
2½ dl vetemjöl
1½ dl fiberhavregryn
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 krm malen nejlika
Servering:
vaniljglass
Pepparkakskrisp:
Hacka snabbt samman ingredienserna till en smulig deg. Se till att den inte blir för finfördelad, det ska vara små bitar. Lägg degen fryskallt ca 30 minuter eller kylskåpskallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Strö ut smulorna jämnt över en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen 12 - 14 minuter. Rör om och vänd smulorna någon gång så att de blir jämnt gräddade. Ta ut och låt kallna på plåten.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar eller klyftor. Stek dem i matfettet tills de mjuknat utan att gå sönder alltför mycket. Tillsätt brun farin strö och lingon och stek det ca 2 minuter så att sockret smälter och bären blir varma. Ta från värmen och strö över ca hälften av smulorna efter smak.
Servera direkt ur stekpannan eller lägg över bärblandningen i en pajform och strö sedan över smuldegen. Servera pajen lätt varm och gärna med vaniljglass till.
Ur "Allers Lilla Äppelbok"
Smulreceptet är väl tilltaget och räcker till minst två desserter.
1 paj, ca 6 portioner
4 syrliga äpplen
25 g smör eller margarin
3/4 dl rörsocker strö
2 dl lingon
Pepparkakskrisp:
125 g smör eller margarin
½ dl socker
½ dl brun farin strö
2½ dl vetemjöl
1½ dl fiberhavregryn
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 krm malen nejlika
Servering:
vaniljglass
Pepparkakskrisp:
Hacka snabbt samman ingredienserna till en smulig deg. Se till att den inte blir för finfördelad, det ska vara små bitar. Lägg degen fryskallt ca 30 minuter eller kylskåpskallt ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Strö ut smulorna jämnt över en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen 12 - 14 minuter. Rör om och vänd smulorna någon gång så att de blir jämnt gräddade. Ta ut och låt kallna på plåten.
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar eller klyftor. Stek dem i matfettet tills de mjuknat utan att gå sönder alltför mycket. Tillsätt brun farin strö och lingon och stek det ca 2 minuter så att sockret smälter och bären blir varma. Ta från värmen och strö över ca hälften av smulorna efter smak.
Servera direkt ur stekpannan eller lägg över bärblandningen i en pajform och strö sedan över smuldegen. Servera pajen lätt varm och gärna med vaniljglass till.
Ur "Allers Lilla Äppelbok"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar