MONAS BROWNIETÅRTA MED HALLONMOUSSE
Choklad, hallon och grädde är en lika klassisk som uppskattad smakkombo. Snåla inte på hallonen till garneringen.
1 tårta, 8 - 10 bitar
Browniebotten:
120 g mörk choklad
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
smör till formen
vispad grädde och färska hallon
till garnering
Hallonmousse:
1 pkt frysta, tinade hallon (250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Browniebotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt och vänd ned mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25 - 30 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse:
Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen och rör ned vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig. Vänd ned grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara litet rinnig). Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Vid servering:
Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
Ur Buffé nr 6 - 7/12, recept Mona Shirdel
Choklad, hallon och grädde är en lika klassisk som uppskattad smakkombo. Snåla inte på hallonen till garneringen.
1 tårta, 8 - 10 bitar
Browniebotten:
120 g mörk choklad
100 g smör
2½ dl socker
2 ägg
1½ msk vaniljsocker
1 krm salt
1½ dl vetemjöl
smör till formen
vispad grädde och färska hallon
till garnering
Hallonmousse:
1 pkt frysta, tinade hallon (250 g)
1 dl gelésocker multi
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Browniebotten:
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt chokladen i bitar. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen. Tillsätt sockret och rör tills det är jämnt fördelat. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om. Tillsätt vaniljsocker och salt och vänd ned mjölet.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25 - 30 minuter. Låt svalna.
Hallonmousse:
Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Koka upp den släta hallonpurén med gelésocker. Ta från värmen och rör ned vaniljsockret.
Vispa grädden fluffig. Vänd ned grädden i hallongelén/purén då den har börjat stelna något (den ska fortfarande vara litet rinnig). Bred hallonmoussen över browniebottnen (låt formens kant sitta kvar). Låt stå i kylen minst 3 timmar, gärna över natten.
Vid servering:
Lossa tårtan ur formen, dra ev av bakplåtspapperet och lägg tårtan på ett fat. Garnera med spritsad grädde och färska hallon.
Ur Buffé nr 6 - 7/12, recept Mona Shirdel
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar