FLÄDERMOUSSETÅRTA MED JORDGUBBSGELÉ
Många moment men inget som är svårt! Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast.
1 tårta, 8 - 10 bitar
Tårtbotten:
1½ dl sötmandel, ca 100 g
3 äggvitor
1½ dl socker
smör till formen
ev ätbara blommor till garnering
Flädermousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
½ tsk vaniljsocker
½ dl koncentrerad fläderblomssaft
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraìche
finrivet skal av 1 citron
Jordgubbsgelé:
3 gelatinblad
1½ dl vatten
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronjuice
½ l jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ned mandeln. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
Flädermousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och rör ned dem i saften så att de smälter. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraìche och rivet citronskal. Rör ned gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen, täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
Jordgubbs- och flädergelé:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ned gelatinbladen. Låt geléet svalna. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor och fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över geléet. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills geléet har stelnat. Hit kan tårtan förberedas.
Vid servering:
Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.
Ur Buffé nr 6 - 7/12, recept Linnéa Eriksson
Många moment men inget som är svårt! Gör helst tårtan en dag i förväg, då blir den som godast.
1 tårta, 8 - 10 bitar
Tårtbotten:
1½ dl sötmandel, ca 100 g
3 äggvitor
1½ dl socker
smör till formen
ev ätbara blommor till garnering
Flädermousse:
2 gelatinblad
3 äggulor
1 dl socker
½ tsk vaniljsocker
½ dl koncentrerad fläderblomssaft
1 dl vispgrädde
2 dl crème fraìche
finrivet skal av 1 citron
Jordgubbsgelé:
3 gelatinblad
1½ dl vatten
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronjuice
½ l jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ned mandeln. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
Flädermousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och rör ned dem i saften så att de smälter. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraìche och rivet citronskal. Rör ned gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen, täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
Jordgubbs- och flädergelé:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ned gelatinbladen. Låt geléet svalna. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor och fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över geléet. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills geléet har stelnat. Hit kan tårtan förberedas.
Vid servering:
Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.
Ur Buffé nr 6 - 7/12, recept Linnéa Eriksson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar