lördag 25 maj 2013

Mördegsbakelser med äppelkompott

MÖRDEGSBAKELSER MED ÄPPELKOMPOTT

Ca 24 st

Mördeg:
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
1 äggula

Äppelkompott:
4 syrliga äpplen
1 msk vatten
4 msk socker

Gräddkräm:
3 dl vaniljkräm
3 dl vispgrädde


Mördeg:
Hacka snabbt samman ingredienserna och lägg degen kallt minst 1 timme.

Äppelkompott:
Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt koka på medelvärme under lock några minuter, tills de blivit mjuka och börjat mosa sig. Tillsätt sockret och ge det ett uppkok. Ställ åt sidan att kallna.

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra mandelmusselformar eller liknande.

Kavla ut den kalla mördegen tunt på mjölat bakbord. Skär den i degbitar som är något större än omkretsen på formarna. Tumma ned degen och nyp bort den överflödiga runt kanten. Grädda formarna i mitten av ugnen tills de börjar få gyllenbrun färg, ca 8 minuter. Låt svalna i formarna och lossa dem varsamt.

Gör vaniljkrämen enligt recept på förpackningen. Vispa grädden och blanda med vaniljkrämen.

Klicka kompotten i de kalla mördegsskalen och spritsa på gräddkrämen. Fyll formarna strax före servering eftersom mördegen mjuknar efter en stund.


Ur "Allers Lilla Äppelbok"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar