söndag 12 maj 2013

Astrids apelsinrullar

ASTRIDS APELSINRULLAR

När det var dags för kalas hos min mormor dukades det alltid fram en hel massa småkakor. De möra apelsinrullarna minns jag bäst. Apelsindoftande mandelmassa inbakad i spröd mördeg med ett rött och vackert sirapstäcke.

Ca 40 kakor

Mördegsrullar:
4½ dl vetemjöl
200 g smör
1 dl socker
1 äggula

Fyllning:
1 äggvita
2 msk syltat apelsinskal
200 g mandelmassa
finrivet skal av 1 apelsin
röd och gul karamellfärg

Garnering:
2 dl pistagenötter
1 gelatinblad
1 dl vit sirap
ett par droppar röd karamellfärg


Kör mjöl, smör, socker och äggula i matberedare tills det bildas en degklump. Vira in degbollen i plastfilm och låt den ligga i kylen en timme.

Vispa upp äggvitan lätt. Hacka de syltade apelsinskalen fint. Riv mandelmassan och blanda den med äggvitan och de båda apelsinskalssorterna. Färga smeten med ett par droppar röd och gul karamellfärg för en orange ton. Rulla mandelmassan i två längder, ca 20 cm långa, på lätt mjölat bakbord.

Kavla ut mördegen på mjölat bakbord eller mellan två smörpapper till två ca 12 cm breda och 20 cm långa längder. Lägg längderna av mandelmassa på degplattorna och rulla degen runt om. Täck längderna med smörpapper och låt dem ligga i kyl ca 30 minuter.

Grädda längderna mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Ta bort smörpapperet och låt längderna svalna.

Hacka pistagenötterna. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Värm upp sirapen så att den blir ljummen. Blanda ned karamellfärgen och det avrunna gelatinbladet. Låt sirapen stå en stund och få litet tjockare konsistens. Pensla gelatinsirapen på längderna och strö över nötterna. Dela längderna på snedden i ca 40 bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar