MJUKA RUTOR MED OSTFYLLNING
1 kaka, ca 12 bitar
2 syrliga äpplen
125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
Strössel:
25 g mandelmassa
25 g smör eller margarin
1 msk socker
3/4 dl vetemjöl
Ostkräm:
200 g philadelphiaost
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en långpanna, ca 20 x 25 cm.
Strössel:
Riv mandelmassan i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och hacka snabbt samman till en smulig massa. Ställ det kylskåpskallt medan smeten görs i ordning.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Rör matfett och socker vitt och poröst i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör varsamt smeten slät mellan varje. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och tillsätt sist mjölken. Rör varsamt smeten slät. Bred ut den jämnt i bakformen.
Ostkräm:
Rör samman ingredienserna till en slät konsistens. Ringla ut smeten över kakan så att den täcker.
Lägg ut äppelklyftorna i ett vackert mönster i ostsmeten. Strö sist över de kalla smulorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den känns torr med provsticka, ca 30 minuter. Låt kallna och skär upp i rutor.
Ur "Allers Lilla Äppelbok"
1 kaka, ca 12 bitar
2 syrliga äpplen
125 g smör eller margarin
1½ dl socker
2 ägg
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
Strössel:
25 g mandelmassa
25 g smör eller margarin
1 msk socker
3/4 dl vetemjöl
Ostkräm:
200 g philadelphiaost
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en långpanna, ca 20 x 25 cm.
Strössel:
Riv mandelmassan i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och hacka snabbt samman till en smulig massa. Ställ det kylskåpskallt medan smeten görs i ordning.
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Rör matfett och socker vitt och poröst i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör varsamt smeten slät mellan varje. Sikta ned vetemjöl och bakpulver och tillsätt sist mjölken. Rör varsamt smeten slät. Bred ut den jämnt i bakformen.
Ostkräm:
Rör samman ingredienserna till en slät konsistens. Ringla ut smeten över kakan så att den täcker.
Lägg ut äppelklyftorna i ett vackert mönster i ostsmeten. Strö sist över de kalla smulorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den känns torr med provsticka, ca 30 minuter. Låt kallna och skär upp i rutor.
Ur "Allers Lilla Äppelbok"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar